Capsloc Header caps-in-quarantaine-kansen-voor-creatievelingen

Quarantaine CAPS: kansen voor creatieven

Terug naar overzicht

Quarantaine is super raar. Ik denk dat ik nog nooit zoveel op mijn balkon heb gezeten in de drie jaar dat ik hier woon, als tijdens de afgelopen drie dagen. Net als het CAPSLOC-team, zitten veel van mijn vrienden nu voor onbepaalde tijd thuis. Veel freelancers, podia medewerkers met nul-uren-contracten en normaliter tourende artiesten hebben nu gewoon pech. Zelf ben ik enorm gelukkig dat mijn naasten in ieder geval fysiek okee zijn.

Buitenom de Animal Crossing hype (denk: het tegenovergestelde van de Pokémon Go zomer) brengt deze situatie gelukkig nog iets goeds: creativiteit. Overal zie ik mensen online ideeën en gedachten spuwen. We Never Learned To Live, een Britse post-hardcore band die bij ons wel eens op CAPSCORE heeft gestaan, heeft volgers opgeroepen om korte filmpjes te sturen van hun thuissituaties om ze samen te combineren tot een videoclip voor een nieuw nummer. Lewis Johns, een studio-engineer uit Engeland met een zaak waar een hele sloot aan metalbands hun nummers opnemen, mixt losse audio van verschillende artiesten thuis samen tot volledige nummers. In Nederland gaat Pop Aan Zee online coaching workshops geven en delen mensen DJ sets vanuit lege venues. Maar het tofste initiatief is weer eens Amerikaans. Jammer van het politieke klimaat daar, want voor de muziek alleen al zou je er af en toe heen willen verhuizen.

Isolate/create

 

Check: ISOLATE/CREATE

ISOLATE/CREATE is een project dat opgestart is door hardcore band The Armed. Misschien ken je ze nog wel van de controverse rondom hun track ‘FT. FRANK TURNER’ die in juni 2019 uitkwam: zonder meewerking óf medeweten Frank Turner en mét een foto van Frank Carter, die er verder ook niks mee te maken had, op de voorkant. I/C wordt omschreven als: “een gratis bron [van muziek en andere kunst, red.] om voor creativiteit en digitale samenwerking te zorgen, in tijden van social distancing”. Naast de initiatiefnemende band doen onder andere ook Chelsea Wolfe, Converge, La Dispute en Wear Your Wounds mee. Wat je krijgt verschilt enorm per band. In het geval van Slow Mass uit Chicago is het een onafgemaakte track die je zelf kan remixen en waar je vocalen aan toe kan voegen. La Dispute, één van de bands die een Europese tour (voor april 2020) in het water zag vallen, stelt naast ruwe muziek ook custom lettertypen en een PDF versie van een zelf-bedacht spel beschikbaar.

Alle materialen zijn gratis beschikbaar en niet bedoeld om geld mee te verdienen. Het enige wat de bands vragen is om hen en #isolatecreate te taggen op social media, of je product naar hen toe te mailen. Zoals The Armed zegt: “stay at home and make something cool”.

Tot slot nog een heel mooi Nederlands initiatief: Please Don’t Stop The Music. Een website waar je je favoriete Nederlandse artiesten kunt steunen door het kopen en luisteren van Muziek & Merchandise via hun webshop. Zo kunnen we ervoor zorgen dat onze artiesten straks kunnen blijven optreden.


Maxim is oprichter van het Nederlandse metal label Smithsfoodgroup DIY én CAPSLOC vrijwilliger sinds 2013

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *