Capsloc Header instagram-guides-wat-ja

Instagram guides?! Wat? Ja!

Terug naar overzicht

Instagram guides inderdaad, waarmee jij jouw muziek kan laten opvallen!

WAT IS HET?     

De naam geeft het al een beetje weg: Instagram guides zijn een soort gidsen, die je zowel met je persoonlijke en zakelijke profiel kan creëren, geïntroduceerd door Instagram halverwege 2020.

Wellicht heb je het ‘guide icoontje’ al wel eens gezien op feeds want in verschillende branches is deze nieuwe feature namelijk al te vinden!

Een aantal voorbeelden zijn bijvoorbeeld de afhaal services zoals Thuisbezorgd, automerken zoals Audi Audi, banken zoals de Deutsche Bank, kledingmerken zoals Zara en bloggers zoals Rotterdam Food gebruiken deze feature ook.

Deze grote merken gebruiken natuurlijk niet voor niets deze nieuwe feature… want hij is ontzettend handig, ook voor de creatieve sector! Denk bijvoorbeeld aan de band Frozen Poppyhead, die heel hun release avontuur beschreven in hun guide.

Drie soorten guides: Places, Products & Posts

Als je deze voorbeelden bekijkt zie je het wellicht al: met Instagram guides kan jij posts die je zelf hebt gepost (of die anderen hebben gepost), producten en plaatsen bundelen als een soort magazine of gids. Deze functie is naar mijn mening eigenlijk een soort uitgebreide inspirerende Pinterest functie binnen in Instagram en heeft wat weg van de blogfunctie van Tumblr. Het enige nadeel is dat je op dit moment nog maximaal 30 posts per guide kan toevoegen.

Als artiest heb je talloze redenen om Instagram guides te gebruiken en hiermee op te vallen. Op het moment heb je drie soorten Instagram guides: ‘places’, ‘products’ & ‘posts’.

Eerst zal ik deze drie soorten guides bespreken en per categorie uitleggen waarom jij deze als artiest zou moeten gebruiken!

Natuurlijk zal ik dit blog ook afsluiten met een instructie over hoe je zelf een Instagram guide aanmaakt op Instagram en hoe je deze kan delen.

PLACES

Recommend places in your city and beyond

Fotografen gebruiken deze functie bijvoorbeeld om hun favoriete fotografieplekken te delen. Bloggers en (micro)influencers delen hier hun favoriete winkels, favoriete restaurants en bezienswaardigingen of plekken die zij graag zouden willen bezoeken.

Heb jij als artiest of band interessante plaatsen bezocht, door bijvoorbeeld daar een concert te spelen, op tour te zijn (geweest), of daar naar de studio te gaan? Dan kan jij dit delen in jouw locatie guide om jouw concert, tour avonturen, of bijvoorbeeld nieuwe muziek (opgenomen in een bepaalde studio) te delen en te highlighten.

 Zelf heb ik bijvoorbeeld een ‘locatie guide’ aangemaakt met daarin concert venues in Rotterdam.

PRODUCTS

Recommend your favourite products

Onder andere (micro)influencers gebruiken deze functie om hun eigen producten te promoten, of bijvoorbeeld producten van bedrijven te promoten waarmee zij een samenwerking hebben. Ook maken influencers, bekende persoonlijkheden, maar ook onbekende mensen een verlanglijstje via deze functie, zodat fans deze producten als ‘cadeau’ kunnen geven.

Ook kan je voor Sinterklaas of voor je verjaardag producten delen die je graag zou willen ontvangen.

Als artiest of band kan jij bijvoorbeeld met deze functie jouw merch extra onder de aandacht brengen. Bij dagen zoals ‘Black Friday’, Kerst, Pasen, Moederdag etc. kan jij een speciale guide maken met jouw merchandise die voor die dagen in de aanbieding zijn. Een vereiste voor deze functie is wel dat jij jouw merchandise via Instagram Shopping hebt toegevoegd.

Zit jij als artiest of band bij een label die de producten heeft toegevoegd aan Instagram Shopping? Dan kan jij ook deze producten toevoegen aan jouw product guide.

Zelf heb ik bijvoorbeeld een lijstje aangemaakt met bijvoorbeeld merchandise. Een product guide kan dus al ontzettend laagdrempelig zijn!

Als artiest kan jij ook laten zien met welke gear jij optreedt, welke soort gitaren je hebt, welke microfoons etc.

POSTS

Recommend posts that you created or saved

(Micro)influencers gebruiken deze functie om hun favoriete recepten te delen (Zie bijvoorbeeld), een verslag te maken over hun jaar, hun inspiratiebronnen te delen.

Deze laatste guide is niet voor niets de meest gebruikte guide op Instagram, die ook voor een artiest of band zeer veel opties geeft om jouw nieuwe muziek te promoten door jouw releasestory te delen (zie bijvoorbeeld: de release guide van Frozen Poppyhead voor een mooi voorbeeld hoe je jouw release kan promoten), je fans in de spotlight te zetten (zie bijvoorbeeld hoe ik dit bijvoorbeeld bij Phlebotomized heb aangepakt, maar ook bijvoorbeeld een Q&A serie, waarin je vragen van fans en jouw antwoorden kan bundelen.

Ook The Frontiers hebben met een guide de nieuwe single D.M. gepromoot.

Een ander idee is om artiesten of bands te delen die jou als artiest of band hebben geïnspireerd. Zo stimuleer je anderen jouw content te delen en er op te reageren.

DELEN

Zowel locatie, product als post guides zijn deelbaar via DM, Stories en extern met een eigen deellink! Ook kunnen Instagramgebruikers de guide liken, delen en een comment plaatsen. Later in deze blog zal ik uitleggen hoe jij jouw guide kan delen. Op deze manier kan jij als artiest of band een soort eigen ‘magazine’ maken, onderwerpen scheiden (en daarmee jouw feed overzichterlijker maken), anderen inspireren en/of interactie aangaan met je fans.

Zodra jij content van iemand toevoegt aan je guide, krijgt diegene hier een notificatie van. Dit is leuk, want misschien delen ze jouw guide wel!

HOE MAAK JE EEN INSTAGRAM GUIDE?

Instagram product, locatie en post  guides zijn een mooie kans om jouw social media kanaal op te leuken en bijzonder te maken. Daarmee val je extra op, want Instagram guides zijn relatief nieuw en er wordt nog steeds weinig gebruik van gemaakt!

 

Instagram guides zijn eenvoudig te creëren. Zelfs als je als artiest niet van online marketing en promotie houdt, zijn guides simpel te maken. Hieronder zal ik vertellen hoe:

 

Stap 1: Open je eigen profiel en klik op het plusje rechtsboven

Stap 2: Kies voor de optie ‘gids’ of ‘guide’ (afhankelijk van je instellingen).

Stap 3: Selecteer het soort gids dat je wil maken: plaatsen (places), producten (products) of berichten (posts).

Stap 4: Kies uit jouw opgeslagen berichten of je eigen geposte berichten een foto, of gebruik de zoekfunctie (voor plaatsen), of zoek via de webshop/wishlist (voor producten) en selecteer de content die je aan jouw guide toe wil voegen.

Stap 5: Klik op ‘next’.

Stap 6: Kies een pakkende ‘cover photo’ (indeling 3:4) uit jouw posts, gesavede posts of een post van je guide, via “omslag wijzigen”.

Stap 7: Kies een aantrekkelijke titel via ‘titel toevoegen’ (mag uit maximaal 63 karakters bestaan).

Stap 8: Voeg een duidelijke beschrijving toe (mag niet langer zijn dan 2.200 karakters). Vergeet niet dat het mogelijk is om mensen te taggen en relevante hashtags toe te voegen en een call to action toe te voegen om bijvoorbeel merchandise te kopen, of een bepaalde hashtag te gebruiken. Bij Phlebotomized sporen wij bijvoorbeeld fans aan om aangekochte merchandise te delen met #phlebotomized en het account te taggen. Zie: https://www.instagram.com/phlebotomizedmetal/guides

Stap 9: Vergeet niet naast de titel en beschrijving van de guide ook per post een titel en beschrijving toe te voegen aan je post.

Stap 10: Clip op ‘Next’. Eventueel kan je ook nog op ‘preview’ klikken, om nog een keer jouw guide te controleren en te zien zoals profielbezoekers hem zullen zien.

Toch nog net niet klaar met je guide? Klik dan op ‘Save as draft’ om er later aan verder te werken.

Ready om te posten? Klik dan op ‘Share’ om jouw guide op jouw profiel te publiceren. Let op: volgers zullen jouw nieuwe guide niet direct zien op hun tijdlijn/ feed.

Stap 11: Delen = Deel je Instagram guide in je stories, en voeg deze eventueel toe als (standaard) uitgelicht.  Helaas kan je nog geen statistieken bekijken van je guides. Als je je guide via stories deelt, kan je wel je story statistieken bekijken en zien wie daadwerkelijk heeft geklikt naar de guide.

Ook kan jij je guide in je Linktree, Campsite, of andere soort ‘linkinbio’  toevoegen en via een ander platform delen.

Je guide kan jij via DM en/of story delen door op het ‘bericht’ icoontje rechtsboven te drukken, of via de drie verticale bolletjes op de optie ‘copy link’ of ‘share to…’ te klikken.

Onder dit menu zie je ook de optie ‘Delete guide’ en ‘Edit guide’ staan.

 

Heel veel plezier met het creëren en/of optimaliseren van jouw guide!


Heb jij nog vragen? Stuur Seth dan gerust een berichtje via Instagram, Facebook of een van haar andere socialemedia kanalen die in haar Linktree (Linktree) staan weergegeven.


Seth Abrikoos houdt zich bezig met PR, social media management voor een breed scala aan muzikale projecten. Zoals The Miguel Sucasas (Trio), Inferum, Anger Machine, Phlebotomized, Magic O Metal, Cruish-Nir en de ‘Leeft’ Festivals. Daarnaast speelt ze viool, piano en fotografeert ze: Sethpicturesmusic.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *