Jouw verhaal vertellen: het hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn als je denkt! Deze blog gaat over jouw verhaal vertellen als artiest. Ik hoop dat dit blog elke artiest zal kunnen helpen met zijn of haar verhaal vertellen, of je nu schrijft, kunst maakt, of iets anders doet. Mijn voorbeelden zijn echter gefocust op muziek.
Over dit onderwerp sprak ik met Ruwhel Emers. Ruwhel is een artiest uit de Rotterdamse hiphopscene. Hij nam het Hiphop Café in Podium Grounds over met zijn nieuwe concept ‘Levels’. Door het blog heen zal Ruwhel ook vertellen hoe hij dit onderwerp ervaart en krijg je een kijkje vanuit de ogen van de artiest zelf.
ONDERSCHEIDEN
Als artiest of band maak je nummers en wil je jezelf onderscheiden van de rest. Soms kan het moeilijk zijn om voor jezelf te bepalen wat jou uniek maakt en welke boodschap je nou precies wil uitbrengen.
Ruwhel Emers (foto: Sethpicturesmusic)
Ruwhel: “Je branding moet jezelf zijn of zo dicht mogelijk bij jezelf liggen […] Je moet je manier vinden waarmee je je verhaal het beste kan vertellen”.
Wat bedoelt Ruwhel hier precies mee? Na deze blog gelezen te hebben zal jij precies begrijpen wat hij hier mee bedoelt.
BEANIES
Veel mensen denken bij ‘jouw verhaal’ meteen aan iets heftigs zoals depressie, het verlies van een vriend, familielid, of bijvoorbeeld een heel bijzonder succes. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn: je kunt ook vertellen over kleine, persoonlijke dingen. Stel: jij houdt als persoon ontzettend veel van beanies, dan kan dit integreren in je verhaal. Zo kan je beanies dragen in je artwork, beanies als merchandise verkopen, zorgen dat je regelmatig op de foto staat met jouw favoriete beanies etc. Zodra mensen een beanie zien, denken ze bijvoorbeeld sneller aan jou, de beanie wordt dan een soort ‘brand’.
Het is belangrijk dat je jezelf dus niet forceert in een soort ‘kenmerk’ dat je helemaal niet leuk vindt. Kies dingen die bij je passen!
VRAGEN STELLEN
Het is belangrijk om jezelf continu vragen te stellen en na een antwoord op je eigen vragen, de vraag ‘waarom?’ te stellen.
Misschien besefte je helemaal niet dat je zo van beanies hield, maar door je bepaalde vragen te stellen, kun je ontdekken wat jou als artiest uniek maakt en hoe jij je verhaal kan vertellen.
Zo kan je jezelf de volgende vragen stellen: Waarom wil jij jouw muziek delen met de wereld? En waarom wil jij überhaupt deze muziek creëren? Waarom zouden mensen naar jouw muziek moeten luisteren? Uit welke artiesten haal jij je inspiratie? Hoe kan jij jezelf terug vinden in de muziek die jij maakt? Hoe wil je dat mensen jou herinneren?
Ruwhel: “Vraag jezelf af wie je bent, en probeer dit uit te beelden.”
Het is ook belangrijk om naar het visueel plaatje te kijken. Hoe zou jij het liefste eruit willen zien (draag jij bijvoorbeeld altijd beanies…)? Welke kleding beeldt jou het beste uit?
Denk bijvoorbeeld aan Billie Eilish, die zichzelf bij haar eerste album onderscheidde door oversizede, felle kleding te dragen in combinatie met fel gekleurd haar. Doordat zij erg opviel door haar gekleurde haar in combinatie met haar ruime kleding, schoenen met dikke zolen etc. viel zij snel op, en onthielden mensen haar makkelijk.
Foto: Anish Prajapati / Unsplash
ALTER EGO
Het is fijn om jezelf een soort houvast te geven als artiest, vertelt Ruwhel mij. Als groeiende artiest krijg je steeds meer aandacht, al is het maar binnen een scene. De aandacht kan fijn zijn, maar Ruwhel vertelt mij dat het ook erg heftig kan zijn.
Ruwhel: “Je geeft jezelf regels […] waardoor je leert functioneren onder alle soorten druk. […] Een mens kan het artiestenleven niet aan […] de aandacht is heftig”.
Het is daarom fijn om een soort ‘alto ego’ van jezelf te hebben, om je daar aan vast te kunnen houden en jezelf te beschermen.
Ruwhel: “Ik zet mijzelf constant in situaties voor langere periodes waar ik mijn plek moet kennen. […] Zo ging ik werken in de schoonmaak, logistiek […] om in mijn schoenen te worden gedrukt, mezelf te ankeren en sterk te maken. […] Zo voel je je mens.”
Natuurlijk kan elke artiest daar anders mee omgaan.
Een alter ego of een opvallend kenmerk kan fijn zijn… maar het kan zeker ook veel nadelen met zich meebrengen, vooral bij erg bekende artiesten. Een imago of een persona kan ook beklemmend zijn voor een artiest, zeker als die persona te ver van iemands eigen ik afstaat. Verschillende muzikanten vertellen dat ze onder druk zijn komen te staan om constant te voldoen aan hun publieke alter ego. Een recentelijk voorbeeld is Billie Eilish, die haar fel gekleurde kapsel omwisselde voor een blond kapsel, en daar erg veel commentaar op kreeg van haar fans. Ook kreeg zij veel kritiek , toen ze een andere soort kleren ging dragen dan zij voorheen deed, omdat zij ‘te veel veranderd’ zou zijn, terwijl dit ook een deel van Billie Eilish is.
Een ander voorbeeld betreft Ariana Grande die heel veel commentaar kreeg toen zij haar kenmerkende paardenstaart niet droeg.
SMILE!
Het is belangrijk om je te focussen op de punten waar jij echt goed in bent. Je ziet veel artiesten die (ook al lijkt het niet zo) erg onzeker zijn, en zicht blijven vergelijken met andere artiesten. Denk bijvoorbeeld aan gitaristen die zich vergelijken met Jason Becker, Joe Satriani, Steve Vai, Eric Johnsson, Ana Vidović, etc. Deze artiesten zijn allemaal stuk voor stuk uniek, en hebben allemaal hun eigen talent en dat kan op een ander vlak liggen dan het talent van de bekende namen.
Ook bekende artiesten hebben hun idolen en kijken tegen iemand op. Denk bijvoorbeeld aan Billie Eilish die als haar idol Avril Lavigne heeft. Gitarist Scott Ian is een groot fan van Malcolm Young. Ook gevestigde artiesten hebben hun onzekerheden, al lijkt dat vaak niet zo, en ze hebben hun idolen, naar wie ze opkijken. Werkelijk iedereen kan zich inferieur kan voelen aan zijn idolen, dus een creatieveling moet nooit toegeven aan die gedachten of opgeven.
Kijk daarom goed naar jezelf. Waar ben je sterk in? Heb jij een heel goed gevoel voor ritme, een enorme vocal range of iets anders? Het helpt jou om je te focussen op iets waar jij goed in bent, en dat ook naar buiten te brengen, voor jouw publiek. Dit talent (waar jij wellicht hard aan hebt gewerkt) is namelijk een van jouw kenmerken en kan je ook jouw ‘brand’ van maken! Geef nooit op!
JOUW VERHAAL ZO STERK MOGELIJK BRENGEN VIA SOCIAL MEDIA
Via jouw social media zoals Instagram, Twitter, Facebook etc. communiceer jij digitaal met je fans en geef je hen de mogelijkheid om met jou contact te zoeken.
Het is daarom belangrijk om je interactie met fans zinvol voor ze maakt. De content, jouw comment moet ingaan op wat zij hebben als commentaar hebben gegeven en het moet interessant zijn voor jouw doelgroep. Bij de social media van Phlebotomized proberen wij zoveel mogelijk te reageren op fans die de muziek en merch kopen en delen en commenten op onze posts. Hierdoor voelt de fan zich gezien, en vertelt hij ook sneller over jouw muziek aan anderen.
Daarnaast is herkenbaarheid (identificatie) belangrijk. Zo delen artiesten bijvoorbeeld soms ‘no make-up selfies’, dat ze zitten te playbacken in de auto, dat ze luieren in een joggingbroek zodat jij je daar in kan herkennen. Iedereen houdt wel eens van luieren in een joggingbroek, playbacken in de auto en het rondlopen zonder make-up. Daardoor kunnen de mensen zichzelf herkennen in wat de artiest deelt.
Bij de band Anger Machine had ik bijvoorbeeld een post geplaatst over een van de bandleden, die tijdens de repetitie een bloedneus kreeg. Veel mensen hebben ooit een bloedneus gehad, en herkenden zich hier in. Hierdoor zag je in de statistieken van het bericht ook dat mensen langer bij het bericht stil bleven staan, en op het bericht reageerden.
Spanning opwekken zorgt ervoor dat de je fans langer naar je content kijken.
De spanning kan je opwekken door originele content te plaatsen en door o.a. aparte, bijzondere foto’s te plaatsen.
Durf ook je, emotie gebruiken, dat raakt een ander mens vaak sterk.
Photoshop is ontzettend duur… hoor ik vaak. Dat is ook zo, en daarom kan ik voor fotobewerking iedereen aanraden om de gratis versies van Canva, Adobe Spark, Stencil, Picsart, Snapseed te gebruiken, of het goedkopere professionele alternatief: Affinity Photo.
Via deze teogenkelijke tools kan je de prachtigste afbeeldingen maken, en er zijn veel tutorials van gemaakt om de tool snel onder de knie te krijgen.
Als je als artiest net begint, kan het spannend zijn om op je gloednieuwe socials je eerste posts te plaatsen, zeker als je enige volgers nog je vrienden en familie zijn.
Toch is het belangrijk om door te blijven gaan met het plaatsen van berichten waarin je laat zien wie je bent, wat voor muziek je maakt etc. Door jouzelf te laten zien, door te laten weten waar jij voor staat wek jij namelijk ook bij nieuwe, jou onbekende mensen interesse op. Hou dat dus zeker als motivatie!
Ik hoop dat jullie een indruk hebben gekregen van hoe je social media kan gebruiken om jouw fans bij jouw muziek en optredens te betrekken.
Benieuwd naar Ruwhel’s muziek? Bekijk deze video afkomstig van zijn album ‘Rotterdam Blues’:
Seth Abrikoos houdt zich bezig met PR, social media management voor een breed scala aan muzikale projecten. Zoals The Miguel Sucasas (Trio), Inferum, Anger Machine, Phlebotomized, Magic O Metal, Cruish-Nir en de ‘Leeft’ Festivals. Daarnaast speelt ze viool, piano en fotografeert ze: Sethpicturesmusic.