Capsloc Header koud-metaal

Koud Metaal

Terug naar overzicht

Een nieuwe editie van Menno’s Metal Blog: Koud Metaal (Of: hoe deze winter te overleven!)

Alvorens verder te gaan met het chronologische Metal Blog wil ik eerst even stilstaan bij het afgelopen jaar overlijden van de legendarische gitarist Eddie Van Halen. Verderop in een volgende aflevering zal ik nader op hem en zijn band ingaan.
Als eerbetoon hier in ieder geval hun grootste hit in Nederland:

Iedere popliefhebber zal hem natuurlijk kennen vanwege de solo in dit wereldberoemde nummer:

In plaats van verder te gaan met mijn oorspronkelijke verhaal, wat zeker vervolgd zal gaan worden, besluit ik een duik te nemen in de actualiteit.(hoewel deze ondertussen ook alweer achterhaald lijkt). Toen ik afgelopen week in een of ander werkelijk fantastisch praatprogramma hoorde  over “communiceren met het ijs”, terwijl er op dat moment nog geen ijs aanwezig was, dacht ik er zo het mijne van.

De persoon die dit zei had vast nog nooit hiernaar geluisterd, het Amerikaanse Metallica had op hun tweede album de nadelen hiervan al door:

Wie de schaats past trekke hem aan, maar met mijn wonderbaarlijke motoriek zal ik eerder geneigd zijn mijn stereo wat harder te zetten en te genieten van wat hartverwarmende muziek in plaats van me op glad ijs te begeven.

Dit in gedachte hebbende schoot me te binnen dat winter en de daarbij horende omstandigheden en temperaturen een behoorlijk veelomvattend thema vormt binnen de hardere rock en metal genres. Alleen al te beginnen met enkele bandnamen zoals daar zijn: Iced Earth, Celtic Frost:

Isvind, Sonata Arctica of gewoon simpelweg Winter. Oef en zeker de laatst genoemde voor degene die het kan hebben, een album om de rillingen van te krijgen

Een mogelijke reden hiervoor zou kunnen zijn dat winterkou en duisternis iets zijn wat veel van deze bands willen oproepen middels hun muziek.

Pioniers op dit gebied Led Zeppelin maakten juist een song over het tegengestelde. Noorderlingen die de barre omstandigheden in Scandinavië zo zat waren dat zij besloten op hun bootje te stappen om hun heil in warmere oorden te zoeken. Met name de Britse eilanden waren voor hen een fijne plek om naar toe te verkassen:

Een ander nummer over winter en haar gevaren werd gemaakt door Black Sabbth. Feit is echter dat deze mannen het over andere substanties hadden dan de titel suggereert

Dat sneeuw, ijs, kou en barre omstandigheden vervelend kunnen zijn was me als kleuter al duidelijk toen ik me van nog geen rock bewust was maar dit lied me wel intrigeerde:

In een iets modernere en wat luidere vorm vond ik de min of meer zelfde thematiek terug bij de Amerikaanse band Autopsy. Moraal van het verhaal kijk heel goed uit alvorens naar buiten te gaan met deze weersomstandigheden want je weet nooit wat er op de loer kan liggen.

Maar geen ellende alom, compleet andere verschijnselen worden niet onbenoemd gelaten. De Noorse band Einherjer laat zich door de Viking mythologie inspireren .In het vermelde nummer bejubelen zij de lichten die in lange nachten verspreid worden vanuit het mysterieuze land Thule:

Het  enorm winterse Florida inspireerde Crimson Glory tot het bezingen van een lieflijke winterse dame. Dat zij geen last van kou hadden komt wellicht wel door de maskers die deze band toendertijd droeg. Met name de eerste twee albums van deze band zijn nog steeds prima te beluisteren.

Het moge duidelijk zijn dat  het Zuid-hollandse Within Temptation het in hun doorbraaknummer  over een wat boosaardiger type heeft. Misschien dat een warme glimlach deze koningin als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Dit nummer leidde overigens tot hun wereldwijde bekendheid:

Als er geen avondklok zou heersen, zoals op het moment van schrijven, is misschien zelfs het tijdstip wel daar om je in het duister te laten obsederen door de bevroren maan waarbij dit nummer de juiste sfeer hiervoor kan oproepen:

Het  ook al uit Noorwegen afkomstige Mayhem vormt een van de eerste bands in de stroom van  black metal die begin jaren 90 begon te spoelen. Koude agressieve muziek waarvan ik erg blij kan worden.

Helemaal bont maken de heren van het uit dezelfde golf voortkomende Immortal het. Als belangrijkste thematiek behandelen zij voornamelijk de barre, kille noordelijke kou. Corpsepaint op, shirt uit , in de sneeuw en headbangen om het warm te houden. Voer voor de ware winter liefhebber deze band.

Zoals al vermeld is dit slechts een korte introductie van de veelsoortige muziek waartoe het koudste seizoen diverse muzikanten geïnspireerd heeft er valt gelukkig nog enorm veel te ontdekken.

Mijn advies: smeed het metaal als het heet is, stereo voluit open en blijf lekker dicht bij je kachel zitten en geniet…


Medewerker MennoMenno beheert bij CAPSLOC de bar en de oefenruimtes en is als gastheer misschien stiekem wel het bekendste gezicht in het pand!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *